Nathalie – Trebarnsmamma

Liam utreds för matallergi

Imorse var vi hos läkaren med Liam. Vi har väntat på den här tiden väldigt länge. Han har magproblem och får utslag. Det är något han inte tål men vad vet vi inte.

Han gjorde pricktest och var superduktig! Tyvärr visade det ingenting men tyvärr så betyder det inte att det inte är någon allergi för ibland visar det sig inte på pricktestet.

Nu ska vi utesluta mjölk och se om det blir någon förbättring. Har ni barn med mjölkallergi? 

Jag känner att jag har 1000 frågor då det blir en omställning för hela familjen. Mjölkfrivälling, Mjölkfritt smör, finns det någon ost han kan äta? Finns det några bröd som är utan mjölk? Ska man använda havre eller soja produkter? 

Ge mig alla tips ni kan och tips på produkter.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Petra

    Hej!
    Skrev en kommentar via länken i Instagram men den verkar inte ha gått iväg…

    Iaf, segt med ev mjölkproteinallergi! Det är dock enklare än vad man först kan tro 🙂

    Vi har en 15-månaders med ägg- och mjölkproteinallergi som konstaterades när jag ammade så även jag fick anpassa mig kost.

    Jag gillar främst Oatlys havrebaserade produkter. Havredrycken istället för mjölk (iKaffe om man ska skumma mjölk till kaffet), iMat och iMat Fraîche till matlagning och Havregurt istället för yoghurt. Vad gäller bröd är det mesta brödet du köper i butik (fabriksbakat) helt mjölkproteinfritt. De fetter som används är vegetabiliska. Det är snarare om du köper bröd från bageri som du kanske ska fråga.. Men oftast används vegetabiliska fetter, förutom i exempelvis filmjölkslimpor och liknande. Som pålägg kör vi på mjölkfritt smör (från Flora) och mjölkfri bredbar leverpastej från Scan. De flesta av deras pastejer tror jag är mjölkfria, förutom nån gräddvariant (vilket ju säger sig självt).
    Jag har även testat veganost från Astrid och Apor men tyckte tyvärr att den var lite för konstig i smak och konsistens. Annars kan du kanske köra med kokt skinka, mosad avokado, jordnötssmör med mera.. Finns ju mycket man kan använda istället för ost när man tänker efter! 🙂

    Lycka till!

  2. Petra

    Jag gillar Oatlys havrebaserade produkter. Utöver havredrycken (istället för mjölk) kör vi med iMat (grädde) och iMat Fraiche (créme fraiche) vid matlagning och Havregurt istället för yoghurt. Lite ”havrig” smak men man vänjer sig fort! Det mesta bröd du köper är mjölkproteinfritt och innehåller bara vegetabiliska fetter. Typen filmjölksbröd är väl det man ska vara uppmärksam på. Vad gäller pålägg kör vi mest med mjölkfritt smör (ex flora) och leverpastej. Scan har mjölkfri bredbar leverpastej. Ost finns veganalternativ från ex Astrid och apor men jag tyckte väl inte att den var så rolig tyvärr. Dock bra att ha som alternativ. Annars kokt skinka som pålägg? Mosad avokado, jordnötssmör mm funkar också fint kanske?

  3. Catron

    Vår dotter allergisk mot mjölkprotein och hon älskar Sempers mjölkfria välling, havredryck från oatly, soyghurt med vaniljsmak, och sen är nästan alla bröd mjölkfria. Milda culiness är mjölkfritt flytande margarin och till mackan äter hon becel.

  4. F

    Tipsar om att söka dig efter veganska produkter. Oatly är bäst ingen protest! Soja kan vissa barn med mp-allergi vara känsliga för så brukar undvikas. Många brödsorter är utan mjölk, men akta dig för halvfabrikatkorvar som brukar innehålla det! Allt margarin (typ) är mjölkfritt. Som sagt, sök till veganhyllan om osäker!

  5. Linda

    Jag har två barn med mjölkallergi, 1 och 3 år gamla. Det var en ganska stor omställning till en början men sen kommer man in i det. Vi har valt att köra helt mjölkfritt för alla hemma. Finns oftast en hylla i butiken med mjölkfria alternativ. Vi använder bara havreprodukter då dom rekommenderar att man inte ska ge större mängder soja till ett barn under 1 år men sen ska det vara lugnt. Märket oatly har jättebra grejer! Deras Imat är perfekt som grädde i maten, den ger ingen konstig havresmak. Bröd är oftast mjölkfritt. Enago har mjölkfri välling och gröt. Vi kör äpplegröten och gör välling på den ?

    Stek i olja, gör sås på Imat, ex Carlshamn på mackan, oatlys yoghurt till frukost/mellis och havredryck istället för mjölk.

    Läs även alla innehållsförteckningar på halvfabrikat och buljonger. Där kan det gömma sig mjölk!

    Lycka till ?

stats