Nathalie – Trebarnsmamma, fru, matte och fotograf

Hur jag gjorde för att ta körkort!

Jag hinner inte skriva så mycket här då det är fullrulle. Jag lovade att skriva ett inlägg om hur jag gjorde för att ta mitt körkort.

Först och främst så har jag alltid trott att jag skulle ha så svårt att ta det där körkortet för 1 jag är rätt ointresserad av bilar (förutom min bil som jag älskar). 2 för jag är superdålig på allt som har med siffror att göra så jag tänkte att jag skulle vara rökt om det var massor av siffror på tex vikt på släp eller stoppsträckor osv. Nu ångrar jag verkligen att jag väntade så rackarns länge. 10 år ? Viktigast är att jag har det och försöker jag se det positivit så har vi sparat lite bensinpengar de åren jag inte haft något och bra ur miljösynpunkt.

Hur gjorde jag då?

Jag tog två körlektioner och resten har jag kört med världens bästa Erik. Min första körlektion tog jag innan jag och Erik hade fått körkortstillståndet. Min andra körlektion tog jag några veckor innan uppkörning och jag sa att jag ville ha det som en uppkörning för att jag ville veta hur det gick till och förhoppningsvis skulle vara lite mindre nervös. + Att jag ville veta om vi missat något.

För många år sedan innan jag och Erik fick barn så körde jag så mycket så att jag tröttnade. Jag tyckte att det var bekvämt att sitta bredvid och pilla på telefonen eller sova. När barnen kom så blev jag feg och ville inte köra med dem i bilen vilket resulterade i att det inte blev så mycket bilkörning alls på ett par år. Mitt körkortstillstånd gick ut… Så jag fick gå kursen en gång till för att övningsköra.

Min morot blev när jag fick massor av bröllopsbokningar och jag kände att jag MÅSTE ha det där körkortet innan bröllopssäsongen drar igång.

September 2017 gick jag om ”kursen” för att få övningsköra då mitt tillstånd gått ut.

Halkbanan gick jag i april 2018

17 maj 2018 gick jag riskettan

Jag laddade ner ta körkort appen och pluggade genom den. Jag läste inga böcker som folk skrev att man måste utan hela körkortsboken finns i appen och man pluggar i flera steg (teori och sedan frågor). Jag nötte järnet så att mina prov blev riktigt bra. Från början hamnade jag på 47 eller 48 poäng och jag blev galen! När det väl släppte så var det faktiskt riktigt roligt med den appen! Veckan innan mitt teoriprov betalade jag en veckas medlemsskap på något som heter teoriakuten.se där kunde man göra prov på tid som var exakt som riktiga proven. Jag kände att jag ville se om frågorna skiljde sig från ta körkort appen och se om jag klarade proven där också. Jag gjorde flera prov om dagen.

Frågor som hade med tex bromssträcka osv la jag ingen vikt i för jag vet att jag har svårt för siffror så det var ingen idé att jag skulle slösa tid och låsa mig vid dem.

Mitt teoriprov var den 24/5-18 i Västerås. I väntrummet så satt det ett stort gäng som gått intensivkurs tillsammans och de höll på med alls formler för stoppsträckor osv… De var toknervösa och det gjorde mig lite nervös. Ut från salen kom gruppen innan och av 10 personer så kom två ut och hade klarat det. Så jobbigt att se alla som var så ledsna. In i salen gick vi och jag gjorde alla frågorna och sedan gick jag igenom alla igen. Jag såg flera som inte klarade det och många av de som gått intensivkursen… Tjejen bredvid klarade det och sedan var det min tur att teckna på knappen… GODKÄND stod det! Yes! Ut studsade jag till Erik! Jag hade bokad uppkörning 2 veckor efter. Jag gick iallafall fram till tjejen i kassan och frågade om de hade en tidigare tid… Japp på måndagen 4 dagar senare i Sollentuna.

Jag läste på om Sollentuna och det stod att väldigt många inte klarar det där… gaaah! Kanske var det dumt att boka om det….

28/5-18… Dagen då det var dags för min uppkörning! Jag var så galet nervös! Jag och Erik hade inte berättat för någon att jag skulle köra upp. På morgonen när jag slog upp ögonen började jag googla vad man ska kunna till uppkörningen ? Då stod det att man skulle kunna ut och invändig kontroll… något av dessa får man göra. Gah! Jag som aldrig kollat under en motorhuv. Jag tvingade ut Erik och vi kollade. Jag sa hoppas att jag inte får kolla under huven…

Framme på plats och jag kände bara ”hjälp jag är inte redo…jag kommer aldrig klara detta”. Jag fick iallafall kontrollen under motorhuven. Uppkörningen gick bra och när vi kom fram så sa killen som åkte med mig ”i helhet är du godkänd…..” sen blev han tyst… Jag väntade på ett ”men”… men det kom aldrig! Så jag frågade ”betyder det att jag har klarat det?” Han svarade snabbt ”ja det har du!”. Jag bröt ihop och började storgråta och gav honom en kram!

Jag klarade båda på första försöket och jag är så glad ??

Så mitt tips är! Gå riskettan, risktvåan och kör med någon som ni känner! Har man ingen att köra med så boka lite körlektioner. Ladda ner ta körkortsappen och när det är en vecka kvar skaffa en veckas medlemsskap på teoriakuten och gör massor av prov!

Boka in uppkörning och teori snabbt och speciellt på sommaren för väntetiden är lång! Det sätter lite press på er! En vecka innan mitt körkort köpte jag min cab och det gav mig ännu mer motivation att klara det.

På måndagen den 28/5 tog jag körkortet och på fredagen så hade jag säsongens första bröllop som jag körde till alldeles själv! Det var stort att jag klarade det innan bröllopssäsongen.Lycka till med era körkort! Vänta inte längre ?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats