Nathalie – Trebarnsmamma, fru, matte och fotograf

Saker man gör inför ett planerat snitt

Jag tänkte skriva lite vad man gör inför ett planerat kejsarsnitt.

 • I tisdags var vi på narkosbedömning som ni kan läsa om här. Kortfattat så är det information om snittet. Man ska även ta och lämna blodprov några dagar innan snittet vilket jag passade på att göra i tisdags.
 • Dagen/kvällen innan så ringer man ett nummer och berättar vad man heter och att man har planerat snitt. Då får man veta vilken tid man ska vara på plats.
 • Kvällen innan det är dags (alltså ikväll) så ska jag duscha med en speciell tvål Descutan som är en bakteriedödande tvål och minskar därmed risken för infektion. Jag ska tvätta hela kroppen inklusive håret.
 • Kvällen innan ska man äta en rejäl middag för efter klockan 00 är det fasta som gäller fram tills snitt. Man får dricka klara drycker fram till 2h innan snitt (inga mjölkprodukter och inget med fruktkött).
 • Innan vi lägger oss ska vi ha bytt till rena sängkläder.
 • Imorgon (samma dag som snittet) så ska jag även duscha igen med Descutan men behöver inte tvätta håret denna gång.

(Självklart ska ni höra vad som gäller för er beror säkert lite på vad vilket BB man har valt men detta är vad jag har fått förklarat för mig och restriktionerna ändras säkert lite då och då).

Nu ska jag ta ett långt bad innan jag duschar i descutan. Det lär dröja länge innan nästa bad!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Mikaela

  Inför mitt planerade snitt så fick jag information av barnmorskan på specialistmödravården (där det ”beställs” snitt) och narkosbedömningen gjordes separat på narkosmottagning. De kollade i halsen o så för o se om jag var lätt/svår att intubera. Men det kanske bara gjordes för att jag är astmatiker. Inte vet jag. O för mig räckte det även med att duscha med vanlig tvål o schampoo. Samt att man skulle ta vissa tabletter kvällen innan o morgonen för snittet. Så rutinen kring snitt verkar variera endel.
  Hursomhelst. Stort lycka till inför morgondagen! Spännande att få se bebis 🙂

 2. Rebecca

  Stor kram och lycka till imorrn!
  Vår son föddes för tre veckor sen och vi har en liten tjej på snart två år sen innan. Jag var väldigt orolig inför förlossningen och framförallt livet efter, jag kunde inte för mitt liv förstå hur jag någonsin skulle kunna älska någon lika mycket som jag älskar vår dotter. Jag var väldigt känslosam och fundersam kring detta, sä pass att jag hade svårt att knyta an till bebisen i magen. I samma sekund som jag fick upp honom på bröstet försvann dock ALLA mina orosmoln och jag älskade honom direkt, av hela mitt hjärta utan att för den sakens skull älska vår dotter det minsta mindre.

  Han känns nu så självklar och han har verkligen gjort vår familj komplett, även om det förstås är tufft ibland (framförallt med det dåliga samvetet för den ”stora” som ändå är så liten, men det börjar bli bättre).

  Med detta vill jag bara säga att allt blir bra, oroa dig inte utan försök ta det som det kommer och var trygg med att allt löser sig, för det kommer det att göra!
  Igen, stor kram och grattis i förskott till ert andra mirakel!

  1. justbeproud

   Tack snälla <3 Fortsatt lycka till med familjen 🙂 <3 (förlåt för sent svar, har läst allas kommentarer men inte hunnit sätta mig ner och svara)

stats