Nathalie – Trebarnsmamma, fru, matte och fotograf

Sluta amma – tips!

Jag är ingen expert men jag har lärt mig av mina misstag. Det finns mycket tips och råd när man ska börja amma. Det finns mindre information när jag ska sluta. Här tänkte jag skriva mina tips och råd till er som planerar att sluta amma… Eller mer hur jag har gjort!

Först och främst så tycker jag att man ska vara beredd att det tar lite tid. Det är nog olika beroende på hur ofta man ammar och hur mycket mjölk man har. Jag har personligen ammat väldigt mycket. Min man kom med förslaget att sluta amma tvärt för att det skulle bli enklare för Liam. Jag rekommenderar inte detta! Jag fick mjölkstockning från H*elvete! Jag fick feber, influensakänningar och riktigt förbannat ont! Jag la fetvadd och pumpade men pumpen lyckades inte göra jobbet lika bra som Liam. Jag lät Liam amma bort trycket och det blev bättre på en gång. Jag kunde då gå från att ha ammat ofantliga mängder till en gång om dagen, sedan till varannan dag. 

Jag ammade en gång i måndags när Liam blev magsjuk för jag fick panik att han inte skulle få i sig vätska. Han tog flaskan så då bestämde jag mig att det vore dumt att dra igång allt igen. Hade vi inte fått i honom vätska så hade jag ammat.

Nu har jag iallafall inte ammat sedan i måndags och har nu heller inga knölar i brösten så det känns som att det börjar försvinna. Jag har hållt på med detta i ca 2.5 vecka så med det jag vill säga… ge det lite tid! 

Liam började direkt att sova oerhört mycket bättre på nätterna. Jag var mer eller mindre hans napp sista tiden. 

Nu äter han välling vid 20-tiden när han ska sova. Han vaknar sedan vid 00-tiden och sover sedan till 05-07 och beroende på när han vaknar så kan han även få en flaska där. 

Småtips:

  • Trappa ner och låt det ta lite tid. Få ner det till en gång per dag, sedan varannan….
  • Amma endast vid tryck och knölar.
  • Ha fetvadd hemma och en pump.

Låt din partner ta tex nattningarna och håll dig borta (om det går). Foto: Sandra Rogers

Det är första gången jag publicerar denna bild men den betyder så mycket. Sandra fångade mig på vårt bröllop när jag ammade Leah. Leah var då 7 månader gammal och jag ammade henne tills dagen innan hennes 1årsdag.

Liam är mellan 9-10 månader nu när vi slutar.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linda - Motherly

    Vilken fantastisk bild! Låter som bra råd. Själv lyckades jag aldrig få igång amningen så det var liksom aldrig ett problem att sluta, men viktigt att prata även om hur man slutar.

stats