Nathalie – Trebarnsmamma, fru, matte och fotograf

Tips för att hålla matkostnaderna nere

Oj vad längesen det var jag uppdaterade här men vet ni vad? Jag är ändå rätt taggad. Jag la ut på min Instagram och skrev om att det är mysigt att dela på föräldrarledigheten men rent ekonomiskt är det tufft då ingen av oss får ut en hel lön. Jag var sjukskriven under Livys graviditet (pga Hyperemisis), pandemier ställde till det på jobbfronten och nu det pågående kriget som gör att allting blir dyrare så är det inte superfett med pengar på våra konton. Vi verkar inte vara de enda och många har det såhär jämt och ännu sämre.

Jag försöker vara tacksam för att att vi är friska, har tak över huvudet, vi har kläder att sätta på oss och mat på bordet.

Tidigare så gjorde jag enorma storhandlingar men det skulle inte fungera att handla så i dagsläget. Ibland handlar man 2 påsar för 1000kr…. Allt är ju så dyrt just nu så då måste man tänka om och tänka till.

Jag tänkte ge några tips:

 • Odla själv är något som vi gjort. Vi har inte köpt grönsaker på så gott som hela sommaren. Det kanske inte är alla som kan och nu börjar säsongen dessutom att lida mot sitt slut men tex så kan man ju odla pak choi eller bladspenat i en liten burk i fönstret eller på balkongen. Det går ju att odla ärtskott osv. Ni kan ju även googla hydroponisk odling för det är någonting jag skulle vilja testa själv.
 • Ät säsongsbaserat. Tomat och gurka är något som vi älskar i vår familj men det kanske inte kommer att gå att äta den mängden som vi är vana vid att göra. Vi får helt enkelt byta ut favoritgrönsakerna några gånger i veckan åtminstone. Det går åt väldans många gurkor och tomater här hemma. Kanske får det bli lite mera kål, morötter och tex ärtor nu under hösten och vintern.
 • Too good to go- Appropå grönsaker så har vi använt en app som heter too good to go och köpt grönsakspåsar från LIDL. Påsarna har kostat 39kr och då är det ihopplockade påsar med grönsaker med kortare datum. Bra för plånboken och bra för miljön. Allt har varit fräscht! I appen kan det vara mat eller bröd som inte blivit sålt som man får köpa från affärer, restauranger och caféer.
 • Matpriskollen är också en app. Där man kan söka på olika varor och erbjudanden. Den visar vilken butik som har den billigaste produkten du söker på.
 • I vissa butiker finns det produkter med kortare datum till billigare pris. Kika där och ha kika om det är vissa varor som det är bättre erbjudande på.
 • Titta, lukta, smaka… Det kan ju vara så att något gått ut i datum hemma men i många fall är det inga problem att äta det.
 • Matsmart.se är en hemsida vi använt länge. Produkter som ändrar förpackning, nära utgångsdatum eller något annat som gör att man får köpa till ett bättre pris. Använt mig av sidan i flera år. Kommer olika erbjudanden hela tiden.
 • Ha ordning i kylskåp och skafferi så det inte slängs  mat i onödan. Ha koll på vad som finns, vad som behövs gå åt. Lägg i en speciell låda eller hyllplan det som behövs gå åt. Utgå från det du har hemma. Ät ut, kyl, frys och skafferi.
 • Skriv matlistor. Något jag är dålig på men ska bli bättre på. Planera veckorna! Undvik onödiga handlingar och köp bara det som behövs till rätterna.
 • portionen under tian, en duktig tjej vid namn Hanna Olvenmark som gjort massor av recept som är billiga men också veckosedlar man kan utgå från. Jag har flera favoriter från henne. Länkar nedan:

Billiga vegetariska lasagnen– Perfekt att frysa in. Gjort den flera gånger.

Majscarbonara

Grönkålspasta

 

 • Ha pasta, krossade tomater, linser och bönor hemma så har du en bra billig grund att slänga ihop billiga rätter.
 • Vi äter varierat men en hel del vegetarisk. Tex en chili sin carne kan man ju lätt göra med bönor, majs och krossade tomater, lite vitlök och kryddor. Ha ris, bröd eller nachochips till. Kanske lite Creme fraiche om man vill lyxa till det. ?
 • Det behöver inte vara så svårt eller avancerat tex  en pasta med tomatsås, lök, chili och lite kryddor.
 • Pasta med pesto, köpt eller egengjord. Billig rätt (vi brukar ha någon parmesan eller ost hemma som gör det Lilla extra).
 • Linsgrytor gör vi mycket och soppor.
 • Nu är frysen full med bröd för någon i vår familj… nämner inga namn (men det är inte jag). Köper för mycket bröd och sedan åker det in i frysen och sedan har det köpts mera bröd och det i frysen ligger kvar och tar plats. Här är det nu köpstop på bröd tills det är tomt och sedan ska jag börja baka bröd. Hittat massor av härliga recept som jag vill testa och kan även dela med mig av det här om ni vill? Lär dröja lite dock för vi ska ta oss igenom bröden först.
 • Jag lagade två rätter av en falukorv för att jag hade i massor av annat som utfyllnad. Tidigare skulle jag gjort en rätt men det blir ju billigare att dela upp och härligt med variation. Jag hivade i lite röda linser och bönor i stroganoffen och den andra rätten fick bli världens enklaste korvgryta som min mamma gjorde när jag var liten. Ska dela med mig av den.
 • Gör storkok så det räcker till matlådor. Frys in ?

 

Hoppas ni uppskattar den typ av inlägg. Sitter du inne på något supertips så tipsa gärna ?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats