Nathalie – Trebarnsmamma, fru, matte och fotograf

Minnena som aldrig blev

Detta är ett samarbete med Novartis och Ung med psoriasis.

Jag tänkte skriva ett väldigt personligt inlägg och dela med mig av upplevelser som jag varit med om.

När jag gick i högstadiet så fick jag hudsjukdomen Psoriasis. Att vara en ung tjej som redan innan var osäker på sig själv (vilket jag tror att många är just i den åldern) och dessutom få en hudsjukdom som inte alla vet vad det är. Att behöva känna folks blickar, höra kommentarer eller svara på frågor var tufft tycker jag. Men allra mest av allt satt de dumma tankarna inuti mitt huvud! Det värsta man kan göra är att begränsa sig själv från att leva ett normalt liv även fast jag själv gjorde det till en början.

När jag fick sjukdomen så ändrades min syn på mig själv. När jag kollade mig i spegeln så kunde jag bara fokusera på min psoriasis. Jag försökte dölja sjukdomen så mycket jag kunde. Då kan ni räkna ut hur jag kände när sommaren kom. Även fast solens strålar gör hudutslagen bättre så var det inte helt lätt att efter en mörk höst, vinter och vår som gjort utslagen värre… Att lägga sig på den där stranden med kompisarna… känslan av att folk tittade på mig… Jag solade inte gärna i Sverige. Antingen behöll jag kläderna på eller om jag mot förmodan skulle bada så lindade jag in mig i en handduk och tog av mig den så nära vattnet jag kunde och försökte hålla koll så ingen skull hinna se mig. Nattbad var det bästa för då var det mörkt ute! Badhus undvek jag hela hösten och vintern.

Sommaren betydde en hel del ångest. Men när jag var 18 år fick jag åka på min första klimatvårdsresa med Ung med psoriasis. Det var i början på juni vilket betydde att jag blev av med utslagen och kunde vara precis som alla andra resten av sommaren. Det går inte att beskriva hur det är att vara helt utan utslag i ett par månader och speciellt det månaderna man visar som mest hud. Det är lycka! Resorna jag åkte på gick till Gran Canaria, jag fick bli av med mina utslag, jag fick lära känna andra unga människor med samma sjukdom. Att inte känna sig ensam är otroligt skönt och viktigt! Vi pratade erfarenheter, saker vi varit med om och jag fick vänner för livet! Att fått träffa andra människor har gjort mig starkare i min sjukdom och jag begränsar mig inte alls på samma sätt som tidigare men periodvis kan jag fortfarande må dåligt av den.

En ständig fråga är om de smittas? Nej psoriasis smittas inte!

Att njuta av sommaren är en självklarhet för många men i filmen nedan får ni se hur många med Psoriasis tänker, de begränsar sig själva och de är många minnen man kunde få uppleva men tar avstånd ifrån för det helt enkelt är för jobbigt. Alla borde kunna få njuta av sommaren på precis samma sätt. Genom att sprida kunskap om sjukdom och få människor som inte har psoriasis att få förståelse är ett stort steg i rätt riktning. Jag skulle bli oerhört glad om ni kunde ta er en liten stund och kika på filmen nedan.

[youtube]https://youtu.be/FAqIF9e-2BU[/youtube]

Har du Psoriasis eller känner någon som har?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Fröken M

  Jag har ! Inte så illa just nu ( mest i hårbottnen ) men för ett par år sedan var det hemskt och då kom det nästan över en natt i samband med en halsinfektion..
  Jag fick hundratals utslag över hela kroppen och jag har nog aldrig känt mig så ”äcklig”,
  Gjorde som du – gömde mig under lager av kläder och brände sparpengarna på en vecka till solen.
  Utslagen blev bättre och nu ett par år senare kommer de lite av och till men jag har tack och lov inte haft så mycket igen.
  Att ha psoriasis är allt annat än kul, men jag tror jag har lärt mig att leva med det.

 2. Jennifer

  Jag fick också psoriasis när jag gick i högstadiet. Samtidigt gick jag i idrottsklass och hade idrott varje dag på schemat. Jag tyckte att det var fruktansvärt jobbigt att byta om till idrotten, och jag hade alltid långärmade kläder på mig, hur svettigt det än blev..
  Nu var det många år sen (är 28 idag), men attans vad tufft det är emellanåt att ha psoriasis i en sån känslig ålder som tonåren.
  Jag kan fortfarande tycka att det är jobbigt att ”visa upp mig” när det är som värst, men är ändå mycket mer trygg i mig själv idag, än vad jag var då.

  Att vara gravid har varit toppen för min hud, har inte haft en prick under båda mina graviditeter, och det har även hållit sig bra efteråt *peppar peppar* (minstingen är 10 veckor)
  Har det varit så för dig också? : )

  1. justbeproud

   Hej Jennifer, jag förstår att det måste varit jobbigt! Ja verkligen då upplever vi samma. Ja under graviditeterna har de varit bra men jag har redan fått tillbaka en hel del. Denna gång pga snittet tror jag och förra gången pga bristningen. Har man bra förlossningar så kan de säkert hålla sig borta ett tag. Skönt att ditt håller sig bra. Håller tummarna att det fortsätter så!

stats