Nathalie – Trebarnsmamma, fru, matte och fotograf

Vad gör man som fotograf?

Jag ställde ju er frågan hur era vardagar ser ut och tack till alla er som svarade. Jättekul att läsa! Jag lovade att skriva mitt inlägg idag och här kommer det.

Ni som läser min blogg vet ju på ett ungefär hur mina dagar sett ut. Snart har jag två små som går på förskolan och vad är tanken då? Jo, jag kommer att jobba som fotograf 100% men jag kommer också jobba med mina sociala kanaler och måla tavlor bland annat. Tanken är även att börja hålla i workshops och kurser då jag tycker om att lära ut det jag kan.

Vad gör man som fotograf? Många tänker att jag tar lite kort och sen är det klart… ”det är väl bara att ta kort” ”du kan väl bara knäppa några” Det ligger väldigt mycket mera jobb bakom det kan jag lova! Som egen företagare är jag min egen chef men jag sköter ju även marknadsföring, betalar ut min lön, skickar ut fakturor osv. Allt i ett kan man säga.

Jag tänkte att jag skriver lite steg för steg.Jag har inte marknadsfört mig så mycket under föräldrarledigheten men har fått en hel del kunder ändå vilket jag är väldigt glad över. Idag har jag inte ens en hemsida men ändå så har jag massor av bröllop inbokade vilket får mitt hjärta att hoppa lite extra. Att bygga en hemsida har det inte funnits tid för men det står högt upp på min lista nu när tiden finns. Så hemsida kommer jag att pyssla med, min instagram, fb-sida för att synas och visa att jag finns.

När bokningsförfrågningar kommer in så svarar jag givetvis på dem och det blir lite mailandes fram och tillbaka. Är det en bröllopskund så kommer det även att bli ett bröllopsmöte och en testfotografering. Är det en familjefotografering, gravidfotografering eller en lifestylefotografering så bokar vi in ett datum och tid som passar. Jag har självklart informerat om viktiga saker och tips inför fotograferingarna.Vid bröllopsfotograferingar så åker jag och rekar/ kikar ut platser inför bröllop så jag exakt vet vart vi ska vid bröllopsdagen. Jag kollar även hur ljuset ligger och om det finns någon bra plats om det tex skulle vara ösregn. Vid utomhusfotograferingar är det samma sak, letar platser inför fotograferingarna och kollar ljus. Är det en studiofotografering så krävs det lite fix inför. En ettårsfotografering så brukar jag köpa helium ballonger och lägga ner lite extra fix.Innan fotografering ska minneskort vara tömda, batterier laddade och kamerautrustning nedpackat. Är det en gravidfotografering tex så har jag köpt in massor av gravidkläder som jag lånar ut vid gravidfotograferingar. Jag träffar kunderna och fotograferar och det här är det jag brinner mest för i mitt jobb. Att få träffa kunderna och jobba med dem framför kameran. Efter fotograferingarna så skall bilderna laddas in i ett program, jag ska göra urvalet dvs välja ut de bilder som skall redigeras, sedan är det redigering och är det tex ett 12h bröllop så tar allt detta väldigt lång tid. Det blir en hel del bilder under en heldag och under just bröllop är det många som skall fångas på bild, speciella ögonblick och detaljer.

Jag kommer troligtvis att börja med bildvisning längre fram dvs att jag möter kunden igen och vi går igenom bilderna och jag visar upp produkter som man kan beställa genom mig (album och förstoringar tex).Efter fotograferingar ska fakturor skickas ut, bilder ska levereras eventuellt produkter osv. Detta är endast lite kort sammanfattat hur arbetet kring fotograferingar kan se ut. Jag betalar en tjej som sköter min bokföring men det är mitt jobb att se till att hon har alla kvitton och det hon behöver. Det blir ju en hel del helger. Alla mina bröllop i sommar är just lördagar tex så de flesta helger kommer att vara rejält uppbokade.

Min tanke är att jobba effektivt så att jag kan hämta barnen hyfsat tidigt just för att jag kommer att bli borta vissa helger.

Att sedan försöka få ihop all ekonomi då det skall täcka så otroligt mycket kostnader inom företaget (lön, semester, pension, telefon, studio, utrustning, klänningar/rekvisita och annat material och kurser). Det är galet! Jag måste ju även ta körkort nu innan sommaren så detta ligger också extremt högt upp på listan.Var detta inlägg intressant? Tryck då på hjärtat ❤️

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kenth

    Det är ingen dans på rosor att vara fotograf, jag har testat på ett tag jag också! Som fotograf kommer det där körkortet att komma till nytta, jag vet av erfarenhet!, Så lycka till! Jag gillar stilen på de bilder du delat i det här inlägget, vackra! 🙂

    1. justbeproud

      Så mycket jobb utöver fotograferingen som vissa inte förstår ? Ja mina bröllop är utspridda så måste ta det innan det är dags för bröllopssäsongen. Tack snälla!

stats